Veulenchirurgie

 

Blaasruptuur

Bij veulens is de meest voorkomende blaasoperatie een blaasruptuur waarbij tijdens het geboorteproces door de hoge druk gedurende de uitdrijvingsfase de blaaswand scheurt. Daarbij loopt er urine naar de buik (uroperitoneum) en krijgen veulens een dik buikje met een vaak typische stand. Veulens met een blaasruptuur krijgen vaak zeer afwijkende bloedwaarden van de zouten (met name kalium) die een gevaar opleveren tijdens de narcose. Deze waarden moeten dus gecorrigeerd worden voordat de blaas operatief hesteld kan worden. Het is dus eerder een internistisch spoedgeval dan een chirurgisch spoedgeval. Indien de zoutwaarden teveel afwijken kunnen er namelijk fatale hartritmestoornissen plaatsvinden. Voor de operatie gaat het veulen dan aan een infuus en word de urine uit de buik gedraineerd via een catheter.

Hernia inguinalis(liesbreuk)

Bij veulens kunnen liesbreuken redelijk fors zijn. Als ze zacht en gemakkelijk terug te drukken zijn zien we in de meeste gevallen dat de liesbreukenspontaan weer verdwijnen. Er hoeft daarbij dus meestal niet ingegrepen te worden. Als er veel oedeem (zucht) en een stevigere zwelling rond de breuk zit, kan het zijn dat de breukzak(uitstulping van het buikvlies) gescheurd is, waarbij de darmen in de onderhuid terecht komen. Hierbij moet wel snel operatief ingegrepen worden. Op deze jonge leeftijd is meestal geen sprake van een beknelling(strangulatie) van de darmen gezien de grote opening van de inwendige liesring.

Navelbreuk (hernia umbilicalis)

Bij veulens komen navelbreukjes regelmatig voor. Vaak zijn ze aanwezig als een zachte, indrukbare zwelling onderaan de buik, zonder verder klachten. Maar er kan ook een beklemming van darmdelen aanwezig zijn die gepaard gaat met forse kolieksymptomen. Deze laatste gevallen zijn spoedgevallen en hierbij moet zo snel mogelijk operatief ingegrepen worden. Wanneer het veulen geen symptomen vertoond van een beklemming is het toch verstandig om de navelbreuk te laten corrigeren om zo problemen in de toekomst te vermijden. Er wordt het liefste geopereerd op jonge leeftijd, als er nog niet veel gewicht op de buikwand staat. Tijdens de operatie wordt het breukzakje bloot gelegd en de breukring wordt gesloten met horinzontale U-hechtingen. Als er sprake was van een beklemming worden de darmen eerst gereponeerd en gecontroleerd op vitaliteit. Om wondcomplicaties te voorkomen krijgen de veulens na de operatie een buikverband om.

Koliekchirurgie

Koliekchirurgie bij het veulen is vergelijkbaar met koliekoperaties bij volwassen paarden. Hierbij kunnen ook zowel dunne als dikke darmproblemen voorkomen. Specifiek bij pasgeboren veulens kunnen bepaalde aangeboren afwijkingen aanwezig zijn waarmee rekening dient gehouden te worden. Verder is het weefsel bij veulens nog heel teer en moet extra aandacht besteed worden aan het voorzichtig manipuleren van het weefsel (weefselvriendelijk opereren) om beschadiging en optreden van verklevingen (adhesies) te voorkomen. Ook van belang is de specifieke nazorg van veulens waarbij samenwerking binnen ons team met interns en specialist internist van groot belang is om de kansen zo goed mogelijk te hebben om tot het gewenste resultaat te komen.

 

Standafwijkingen

Informatie volgt