MRI bij het staande paard

Dierenkliniek Emmeloord heeft een staande MRI van de firma Hallmarq

Deze MRI heeft veel voordelen:

      • Geen narcose risico
      • Uitstekende beeldkwaliteit
      • Directe beoordeling door Specialist Veterinaire Radiologie
      • Meerdere gebieden te onderzoeken bij hetzelfde paard.

Geen algehele narcose

Wij hebben bij Dierenkliniek Emmeloord de beschikking over een Standing Low-Field MRI van Hallmarq. Dit houdt in dat uw paard voor het ondergaan van een MRI bij ons niet onder algehele narcose hoeft, maar alleen gesedeerd wordt. Er is dan ook geen narcose risico. Dit narcose risico wordt algemeen als erg laag beschreven, 0,9%, maar het is toch heel vervelend als jou paard net een van die 9 op de 1000 is. Dit narcose risico bevat alleen paarden overleden zijn ten gevolgen van de narcose. Daarbij komen nog de gevallen die een verergering van de blessure oplopen tijdens het onderzoek / de recovery van de narcose.

Excellente beeldkwaliteit

De staande MRI geeft erg mooie beelden en in 95% van de gevallen is het mogelijk een duidelijke diagnose te stellen.

Een gesedeerd paard staat netjes stil op 1 plek en dit maakt het MRI onderzoek mogelijk. Voor onderzoek hoger op het been is er speciale software ontwikkeld zodat de minimale beweging van het been het onderzoek niet beïnvloed.

Een paard dat onder narcose ligt, ligt nooit perfect stil, aangezien de diepe ademhaling van het paard de benen laat bewegen. Let maar eens op als uw paard ligt te slapen.

De beeldkwaliteit van een MRI wordt grotendeels bepaald door de magneetsterkte, de Tesla. MRI’s met dezelfde sterkte (low field) geven dus gelijke beeldkwaliteit, of het nu staande of liggende MRI scanners zijn. Alleen “high field” MRI scanners, met een grote magneetsterkte, geven beter detail. Echter deze “high field” scanners kunnen alleen het paard onderzoeken onder narcose. De enige in Nederland staat op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Beelden worden direct beoordeeld door Specialist Veterinaire Radiologie

Het onderzoek aan het paard wordt uitgevoerd door onze Specialist Veterinaire Radiologie Natascha de Heer, die het MRI onderzoek kan sturen al naar gelang de letsels die zichtbaar zijn op de beelden. Aansluitend aan het onderzoek worden de beelden door onze specialist  beoordeeld. Deze snelle evaluatie van de beelden na het onderzoek maakt het mogelijk dat therapeutische maatregelen snel toegepast kunnen worden.

Uitgebreid MRI onderzoek mogelijk

Bij de staande MRI zijn we niet beperkt door tijd en kunnen we dus alle beeldensessies (sequenties) maken die nodig zijn voor een goed MRI onderzoek. Ook kunnen we zonder bezwaren een 2e gebied of het andere been onderzoeken, er is geen aanvullend risico voor het paard aan verbonden.

Bij onderzoek onder narcose neemt het risico op complicaties toe naarmate de duur van de narcose toeneemt. Algemeen wordt aangenomen dat 75 minuten de maximaal mogelijke tijdsduur is van begin van de narcose tot terug in de recovery ruimte. Bij een MRI onder narcose zal er dus altijd afgewogen moeten worden tussen een uitgebreider onderzoek en het verhogen van het narcose risico.

Door de heldere diagnose en directe, op het letsel gerichte therapie zorgt een MRI onderzoek voor besparing op korte en op lange termijn.

Ons staande MRI systeem is wereldleider in staande MRI systemen. Enkele internationaal bekende klinieken en universiteiten die werken met een Hallmarq staande MRI systeem:

Animal Health Trust, Newmarket, Suffolk
Bell Equine Veterinary Clinic, Maidstone, Kent
Liphook Equine Hospital, Liphook, Hampshire
Newmarket Equine Hospital, Newmarket, Suffolk
Rainbow Equine Hospital, Malton, North Yorkshire
Rossdales Equine Hospital, Newmarket, Suffolk
Royal (Dick) School of Veterinary Studies, Edinburgh
Royal Veterinary College, London
University of Bristol, Langford, Bristol
University of Liverpool – Philip Leverhulme Equine Hospital, Neston, Wirral
University of Saskatchewan, Saskatchewan, SK, CANADA
University of California at Davis, Davis, CA
Wisconsin Equine Clinic, Oconomowoc, WI
Dierentkliniek De Bosdreef, Moerbeke-Waas, Belgium
Ecole Nationale Veterinaire de Lyon, Lyon, France
Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden
Universidad Alfonso X El Sabio, Madrid, Spain
University of Leipzig, Leipzig, Germany
Université de Liège, Liège, Belgium
Dubai Equine Hospital, Dubai, UAE
Hong Kong Jockey Club, Sha Tin Racecourse, Hong Kong
University Veterinary Centre Camden, University of Sydney, Australia

Voor doorverwijzend dierenartsen hebben we een MRI-aanvraagformulier beschikbaar, hierop kunt u uw bevindingen en contactgegevens doorgeven om de service richting u en uw klant te optimaliseren.

Wat is de meerwaarde van een MRI-scan ?


Hoe gaat een staande MRI-scan in zijn werk ?


MRI-AANVRAAGFORMULIER

Voor verwijzers hebben we een MRI-aanvraagformulier in pdf-formaat of vul onderstaande gegevens in en stuur deze ons toe. Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u onze receptie bellen op 0527 – 613 500.

Stuur ons een bericht :