Röntgenonderzoek


Eén van de bekendste beeldvomingstechnieken is de röntgenfoto. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling, die door het lichaam heen dringt en daarbij afhankelijk van de dichtheid van de structuren die het tegenkomt, wordt geabsorbeerd. De straling die overblijft aan de andere zijde van het betreffende lichaamsdeel wordt opgevangen op een röntgencassette. Door middel gespecialiseerde apparatuur wordt deze informatie omgezet in een zwart-wit beeld op het computerscherm.

Dierenkliniek Emmeloord heeft voor het maken van röntgenfoto’s de beschikking over de meest geavanceerde apparatuur, een zogenaamd DR-systeem. Hiermee worden digitale röntgenfoto’s gemaakt die direct op de monitor te beoordelen zijn. Deze apparatuur verhoogt de efficiëntie waarmee röntgenfoto’s gemaakt worden en verlaagt de stralingsbelasting voor patiënten en medewerkers. De verkregen beelden zijn van hoge kwaliteit en geven een gedetailleerd beeld. Op de computer kunnen ze uitvergroot en geroteerd worden en aangepast op helderheid en contrast om een nog betere beoordeling mogelijk te maken. Deze techniek kan ook dieper gelegen structuren, zoals ruggenwervels of schouder, goed in beeld brengen. De gemaakte röntgenfoto’s worden digitaal opgeslagen en door ons bewaard.

De röntgenopnames worden gemaakt in een speciaal ingerichte ruimte. Tijdens het onderzoek staat het paard in een stand. De röntgenbuis hangt met een statief aan het plafond en kan 360 º rond het paard gedraaid worden. Hierdoor kunnen alle opnamen van het paard gemaakt worden zonder het paard te verplaatsen. Om zo snel en veilig mogelijk te kunnen werken en stress voor uw paard zo veel mogelijk te beperken zal het paard in veel gevallen gesedeerd worden. Tijdens het onderzoek mag u zelf indien gewenst het paard vasthouden, mits u ouder dan 18 jaar en niet zwanger bent. Ook is het altijd mogelijk het paard aan een van onze medewerkers over te dragen en het onderzoek van achter loodglas te volgen of terug te komen voor de bespreking van de foto’s. Nadat alle benodigde foto’s gemaakt zijn, zullen deze vrijwel altijd direct beoordeeld worden door de behandelend dierenarts. Naar aanleiding daarvan worden eventueel aanvullende foto’s gemaakt.  Hij/zij zal de foto’s vervolgens met u doorspreken.

Röntgenfoto’s geven een heel goed beeld van de benige delen, dus van het skelet. De zachte structuren zoals pezen, banden en gewrichten zijn minder goed met röntgenonderzoek te beoordelen. Daarom kan het zijn dat naast een röntgenonderzoek ook nog een echografisch onderzoek of misschien een MRI-onderzoek nodig is, omdat deze methoden daar meer informatie over geven.

Röntgenonderzoek wordt onder andere ingezet voor:

    • Keuringen:
        • Aan- en verkoopkeuring
        • PROK-keuring
        • OC-screening
        • Hengstenkeuring
    • Aanvullende diagnostiek bij kreupelheden
    • Hals- en rugproblemen
    • Problemen met de kiezen en voorhoofdsholtes
    • ….

Wij beschikken ook over een draagbare, mobiele röntgenbuis, zodat alle röntgenonderzoeken ook op locatie kunnen gebeuren!