Patella Luxatie, PL onderzoek 

Patella luxatie betekent letterlijk dat de knieschijf uit de gleuf springt waarin hij normaal beweegt. Het is vergelijkbaar met een touw welke uit een katrol loopt als je het touw scheef trekt.

Bij verschillende rassen van zowel honden als katten komt deze aandoening voor waarbij een bepaalde vorm van erfelijkheid een rol speelt. Om deze reden eisen sommige rasverenigingen voordat het dier voor de fokkerij wordt ingezet een onderzoek naar deze aandoening.

Normaliter zijn de kniegewrichten van katten vrij stevig. Bij gewone katten is er veel kracht voor nodig om de patella te verplaatsen en schiet de knieschijf meteen terug in zijn normale positie, zodra de druk ophoudt.

Wanneer de knieschijf te los zit, kan het zijn dat hij deels te verplaatsen is of dat schiet hij niet meteen weer terug en is het nodig de poot te buigen, voordat de knie weer de gewone stand aanneemt. Soms kan de knieschijf niet teruggeplaatst worden door de poot te buigen. Wanneer katten het in nog ernstiger mate hebben, kan de knieschijf zelfs spontaan van zijn plaats schieten. Hierdoor zal de kat de poot strekken en deze een uitschuddende beweging maken tot de knieschijf weer terug schiet. Katten met ernstige vorm ondervinden hinder bij het lopen en vooral springen.

 

dierenkliniek_emmeloord_erfelijkheid_patella_1

Tijdens de test wordt het dier staande en liggend onderzocht en wordt er geprobeerd of de patella naar lateraal (buiten) of mediaal (binnen) geluxeerd kan worden. Ook wordt gelet op pijnlijkheid en eventueel kraken van het gewricht.

Naar aanleiding van de bevindingen zijn er 4 mogelijkheden. Het dier wordt vrij verklaard van patellaluxatie of er is patellaluxatie die onderverdeeld wordt in 3 graden. Graad 1, patella te luxeren maar komt spontaan weer in de goede positie, eventueel met bewegen van het been. Graad 2, te luxeren, alleen met manuele druk te reponeren. Graad 3, is geluxeerd, niet te reponeren.

Het patella onderzoek wordt uitgevoerd door Dr. B.P. Meij, die eens in de drie maanden aanwezig is op de dierenkliniek. Voor de data’s van aanwezigheid kunt u bellen met onze receptie, 0527-613500.