Een nieuwe pup in huis, waar moeten we op letten?

Eindelijk is ie er dan, de nieuwe huisgenoot! Misschien bij een heuse rashonden fokker gekocht of gewoon gekregen van een kennis of van internet ‘gehaald’. Een puppy in huis is een hele belevenis en vraagt om de nodige zorg en aandacht. Waar moeten we op letten?

Het begint al bij het nest waar de pup vandaan komt. Onder welke omstandigheden is de jonge hond opgegroeid? Het is verstandig om te letten op huisvesting, de grootte van het nest, het aantal (drachtige en moeder-) honden, de hygiëne in de woning waar het nest is opgegroeid. Is de moederhond goed gevaccineerd en ontwormd vóór de dracht en zijn bij (bepaalde) rashonden onderzoeken gedaan voor erfelijksheidsziektes? Bij het uitzoeken van een pup moeten levendigheid en nieuwsgierigheid opvallen en is het mooi als de pups uit het nest gewend zijn aan mensen, kinderen en andere honden. Een pup die nooit buiten een schuur is geweest kan socialiseringsproblemen krijgen en daardoor gedragsafwijkingen op latere leeftijd.

Meestal worden pups op een leeftijd van 7-8 weken ‘gespeend’. Ze worden afgewend van de moederhond. De jonge hond krijgt een nieuwe eigenaar. Meestal heeft het diertje in het nest de eerste ‘puppy-enting’ gehad (tegen hondenziekte en het parvovirus). Net zoals bij kinderen moeten deze vaccinaties worden herhaald. Verder is het erg belangrijk, dat de puppy’s in het nest goed zijn ontwormd. Spoelwormen komen veel voor bij honden (en katten). Een eitje van een spoelworm kan in de darm van een hond uitgroeien tot een volwassen worm. Het eitje kan ook als larve gaan zwerven in het lichaam van een mens (kind) en daar schade toebrengen aan bijvoorbeeld de ogen. Daarom hameren dierenartsen op een goede ontworming bij de hond en kat en is het opruimen van hondenpoep zo belangrijk. Een drachtige teef heeft vaak ‘zwerflarfjes’ van spoelwormen in haar lichaam, waarmee zij tijdens de dracht de pups besmet. Op deze manier zijn de pups in het nest dus al vaak geïnfecteerd met spoelwormen.

Als de pup bij de nieuwe eigenaar komt is het verstandig om hem/haar te laten bekijken door de dierenarts. Deze spoort eventuele aandoeningen op die nog niet eerder opgevallen zijn (oormijt, afwijkend gebit, afwijkende stand van de poten, navelbreuk, hartruis etc). Op de leeftijd van 9 weken wordt de tweede puppy-enting gegeven. Veel mensen gaan daarna met de pup op een puppycursus. Leuk en leerzaam voor hond en eigenaar! Den jonge hond leert daar ook om te gaan met andere honden.

Voor een puppy is een goede voeding van groot belang. De pup eet brokken van een hoge kwaliteit. Dit is vooral bij explosief groeiende reuzenrassen erg belangrijk. Grote rassen groeien vaak met meer dan 1 kilogram per week. Het bijvoeren van vitamine- en mineralenpreperaten is sterk af te raden. Er kunnen daardoor grote problemen ontstaan in de groei van met name de lange botten van de poten.

Met 3 maanden is het tijd voor de laatste puppy-enting, een bescherming voor 5 belangrijke ziektes. Daarna kan de hond jaarlijkse worden geënt. Het ontwormen en ook de vlooienbestrijding gaat gewoon door, net als het socialiseren en op het opvoeden van de hond.

Om de kosten te spreiden bestaat er tegenwoordig een Huisdieren ZorgPlan. Voor een vast bedrag per maand krijgt uw hond de jaarlijkse enting, voldoende worm-, vlooien en tekenmiddelen en extra gezondheidschecks.

Een gezonde en goed opgevoede pup wordt een fantastische hond!!

Afspraak maken?

Dierenkliniek Emmeloord

Espelerlaan 77
8302 DC Emmeloord
0527 613 500
info@dierenkliniekemmeloord.nl

Plan route »

Spoed?