Nakomelingenonderzoek KWPN

Het nakomelingenonderzoek, een initiatief van het KWPN, is gericht op het vroegtijdig opsporen van OC-lesies en OCD-fragmenten. Osteochondrosis (OC) Dissecans (OCD) is een ontwikkelingsstoornis van de gewrichten bij het paard. Bij OC ontstaat er een vormverandering in het gewricht, welke bij OCD zelfs gepaard gaat met losse fragmenten. Deze fragmenten kunnen het gewricht irriteren, waardoor deze beschadigd raakt. Dit kan zich uiten in een opgezet gewricht of zelfs in een kreupelheid.
OC(D) is deels genetisch bepaald (erfelijk) en deels bepaald door omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren zijn o.a. voeding (dit begint al tijdens het laatste derde van de dracht), beweging en groeisnelheid.

Tijdens een nakomelingenonderzoek worden er in totaal 12 röntgenfoto’s gemaakt van kogels, sprongen en knieën, vergelijkbaar met de OCD-screening. Het KWPN nodigt jaarlijks een aantal jaarlingen, tussen 9 en 18 maanden, uit om aan dit onderzoek deel te nemen en zij vergoeden dit dan ook. Als u een brief van het KWPN thuis gekregen heeft, dan kun u een afspraak maken voor het onderzoek.