Leptospirose: uitbreiding van de vaccinatie

Leptospirose: verandering / uitbreiding van de vaccinatie

Leptospirose is een ziekte waar we in Nederland al jaren onze honden tegen vaccineren.

Er bestaan meerdere uitingsvormen van de ziekte omdat de veroorzaker een bacterie is die meer dan 250 verschillende subtypes kent en minstens evenzoveel diersoorten die het kunnen overdragen. Het ziektebeeld wisselt van een nauwelijks merkbare infectie zonder ziekteverschijnselen (subklinisch), tot een zeer ernstige aandoening met mogelijk dodelijke afloop zoals bijvoorbeeld de ziekte van Weil. Het is een van dier op mens besmettelijke ziekte (zoönose) en dus ook gevaarlijk voor ons.

Meestal zijn het knaagdieren die de ziekte overdragen met als belangrijkste verspreider de bruine rat. Leptospiren worden uitgescheiden met de urine en besmetting kan dus plaatsvinden door elk contact met een geïnfecteerde bron. Dit kan direct contact zijn met besmette dieren of hun urine maar, ook indirect via de omgeving. Denk hierbij aan zwemmen, watersport, vissen, tuinieren en andere buitenactiviteiten. De bacteriën dringen het lichaam binnen door wonden, slijmvliezen, mogelijk weke huid of door inademing.

In Nederland werden tot nu toe twee typen leptospiren geassocieerd met het veroorzaken van ziekte. Uw hond is hier de voorgaande jaren ook gewoon tegen gevaccineerd. Sinds kort zijn er echter twee nieuwe varianten gevonden die gevaarlijk zouden kunnen zijn. Daarom is de vaccinatie uitgebreid. Waar er eerst slechts twee verschillende leptospiren in de vaccinatie zaten zijn dit er nu vier. Dit heeft echter wel consequenties. Omdat de hond nog niet eerder is gevaccineerd met de twee toegevoegde typen en het een bacterie en niet een virus betreft, zal de hond een keer extra gevaccineerd moeten worden. Dit is nodig om een volledige bescherming te verkrijgen. De eerste noemen we de basisvaccinatie en de herhaling die zo’n drie weken later plaatsvindt is de booster. Dit is slechts eenmalig. Voor het volgend jaar verandert er dus niets. Ook hoeft u niet bang te zijn dat de hond er last van krijgt. De uitbreiding van de vaccinatie heeft geen nadelige effecten op zijn of haar gezondheid.

 

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen?

Stel ze dan gerust!