Koliek: Snel ingrijpen of afwachten?

Iedereen die een eigen paard heeft of regelmatig omgaat met paarden heeft wel eens gehoord van het woord koliek. Maar wat is koliek nu precies? Koliek is vergelijkbaar met buikpijn.

In de meeste gevallen gaat het om een probleem van de dunne of dikke darm. Een gemiddeld paard van 500 kg, heeft tussen de 18-25 meter aan dunne darmen en 8-9 meter aan dikke darmen. Aangezien het grootste gedeelte van deze darmen los in de buik liggen is, kunt u zich voorstellen dat paarden zo nu en dan wel kolieksymptomen vertonen.

Koliekverschijnselen kunnen variëren van licht tot zeer ernstig, afhankelijk van de mate van koliek. Ook het karakter van het paard speelt ook een belangrijke rol bij het uiten van kolieksymptomen. Paarden, zoals KWPN-ers en Arabieren bijvoorbeeld tonen vaak sneller koliekverschijnselen dan koudbloeden, zoals bijvoorbeeld Friezen en Tinkers. Typische symptomen als liggen, krabben, zweten, rollen zijn de meest duidelijke symptomen, maar ook de subtielere aanwijzingen zoals naar de buik kijken, de lip omhoog trekken etc. kunnen worden opgemerkt.

Er bestaan verschillende soorten koliek. De meest voorkomende vormen zijn; krampkoliek (vergelijkbaar met een spastische darm), verstoppingskoliek, gaskoliek, zandkoliek en een liggingsverandering/draaiing van de darm.

Wat zijn de gevolgen van koliek?
Deze zijn volledig afhankelijk van het type koliek, zo zal een paard met krampkoliek of verstoppingskoliek in de meeste gevallen relatief eenvoudig te behandelen zijn. Andere vormen daarentegen, zoals erge gas-koliek, erge zandkoliek of een draaiing van de darm, zijn vaak moeilijker te behandelen. Van alle paarden die koliek vertonen, moet gemiddeld 1 op de 100 paarden geopereerd worden.

Direct dierenarts bellen?
In de meeste gevallen, bij beginnende koliek, kan het geen kwaad om gedurende 10-15 minuten het paard te observeren en aan de hand te stappen. Bij twijfel is het goed om te overleggen met de dierenarts.

Wanneer de kolieksymptomen langer aanhouden of het paard gaat rollen, krabben zweten ed. is het verstandig om het paard door de dierenarts te laten onderzoeken. Deze kan vaak na klinisch en inwendig onderzoek de ernst van de koliek inschatten. Door snel te handelen door u en uw dierenarts kan de overlevingskans van uw paard, en is soms zelfs beslissend.

De koliekoperatie
Vaak reageren mensen redelijk terughoudend wanneer men gevraagd wordt of ze hun paard zouden laten opereren aan koliek. Volgende vragen worden regelmatig gesteld: Hoeveel kans is er dat mijn paard de operatie overleefd? En wat is de kans dat de operatie tegenvalt? Wordt het paard wel weer dezelfde als voor de operatie? En een andere belangrijke vraag.

Wat kost de operatie/nabehandeling?
Alles staat of valt bij de ernst/duur van de symptomen, type koliek en algemene toestand van het paard.
Kosten spelen vaak ook een rol. Een koliekoperatie is een zeer intensieve en gespecialiseerde ingreep, die vaak midden in de nacht wordt uitgevoerd. Het operatieteam bestaat naast de chirurg uit een interne dierenarts welke de anesthesie in de gaten houdt en een assistent. Met allen hetzelfde doel:

Het redden van de patiënt!

Afspraak maken?

Dierenkliniek Emmeloord

Espelerlaan 77
8302 DC Emmeloord
0527 613 500
info@dierenkliniekemmeloord.nl

Plan route »

Spoed!?