Hoe voorkom je gebitsproblemen bij hond en kat? 

Vier op de vijf honden en katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen. Problemen die niet altijd tijdig opgemerkt worden zodat het in vele gevallen zal leiden tot ontstekingen van het tandvlees(gingivitis) en van het steunweefsel wat de tand in de tandkas verankerd (parodontitis).

Deze problemen zijn plakgeïnduceerd. Dit zal naast pijn en ongemak voor het dier leiden tot onnodig verlies van elementen. De bacteriën die zich in de tandplak bevinden zullen zich vanuit de mondholte verspreiden om zo elders in het lichaam problemen te geven bijvoorbeeld rond de hartkleppen. Het is van groot belang dat er geregeld een grondige bekinspectie uitgevoerd wordt waarbij er vooral aandacht besteed wordt aan het deel onder de vrije tandvleesrand. In dit gebied ontstaan de problemen die uiteindelijk zullen leiden tot verlies van het element. Gezien dit gebied niet zichtbaar is zal dit onder een roesje moeten gebeuren. Indien nodig zal er een professionele gebitssanering uitgevoerd worden waarbij ook het gebied onder de tandvleesrand veel aandacht moet krijgen.

Nog belangrijker is het voorkomen van deze problemen. Indien men na een gebitssanering niet aan plakpreventie doet mag men ervan uitgaan dat binnen de 3 maanden de toestand van het gebit weer dezelfde is als vóór de gebitssanering. Het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse gebitsverzorging is tanden poetsen! Diverse andere gebitsondersteunende maatregelingen zoals een aangepaste brok of kauwstaven zullen hierin bijdragen maar kunnen het poetsen niet vervangen.

 

dierenkliniek_emmeloord_tandheelkunde_gezond-gebit

 

Tanden poetsen bij uw hond of kat is een leerproces. Aan de hand van een stappenplan kunnen wij u hierin begeleiden op een tandheelkundig spreekuur. Samen met u zullen we een grondige bekinspectie bij uw dier uitvoeren waarbij element per element geëvalueerd zal worden en waarbij eventuele problemen in kaart gebracht worden. Aan de hand van dit onderzoek zal er een behandelplan en/of preventieplan op maat voor uw dier opgesteld worden .

Zoals voor vele problemen geldt ook hier voorkomen is beter dan genezen!

Begin dus met preventie voordat er problemen ontstaan zijn!