HCM onderzoek

HCM is de afkorting van Hypertrofische CardioMyopathie. HCM komt bij meerdere kattenrassen voor. Het is een aandoening waarbij de spierwand van de linker kamer dikker en stijver wordt. Uiteindelijk kan het hart de pompfunctie niet goed meer vervullen en is er kans op trombose en vochtophoping in longen en borstholte.

Wanneer de hartziekte tijdig ontdekt wordt, kan met hartmedicatie en dieet nog jarenlang het leven van de kat verlengend worden. HCM kan erfelijk zijn (maar zeker niet altijd!). Bij de Maine Coon is hier veel onderzoek naar gedaan. In dit ras erft HCM dominant over en leidt op jonge leeftijd vaak tot ernstige problem

PKD onderzoek

PKD is de afkorting voor Polycystic Kidney Disease. PKD komt veel voor bij perzen, maar ook bij andere rassen zoals de Britse Korthaar en de Maine Coon. Het is een aandoening waarbij in beide nieren cystes (dit zijn met vocht gevulde blaasjes) gevonden worden. Naarmate de cystes groter worden, worden steeds meer normale niercellen in hun functie belemmerd. Dit leidt uiteindelijk tot chronisch nierfalen.

Er zijn geen medicijnen voor PKD. De enige behandeling is een niersparend dieet. PKD is erfelijk en erft dominant over. Het testen kan vanaf de leeftijd van 6 maanden gebeuren. Echter een definitieve uitslag kan alleen gegeven worden als het dier ouder is als 1 jaar.

Vóór die leeftijd kan er wel getest worden, er kan dan alleen een voorlopige uitslag gegeven worden. Op een leeftijd van 1 jaar is de betrouwbaarheid van de test bijna 100%. Dit is belangrijk omdat positieve dieren voor de fok moeten worden uitgesloten. Het specialistische echo onderzoek wordt gedaan door veterinair radiologe Drs. Natascha de Heer en wordt vaak gecombineerd met echo onderzoek naar H.C.M.

Bij andere kattenrassen is minder onderzoek gedaan, maar ook hier komen erfelijke vormen voor. Het testen op HCM wordt geadviseerd bij poezen en katers vanaf 1 jaar oud. Het onderzoek geeft helaas alleen een momentopname, maar biedt in ieder geval wel de mogelijkheid om de positieve katten voor de fok uit te sluiten. Wordt de afwijking echografisch niet vastgesteld dan wil dit nog niet zeggen dat de kat geen drager is. Hoe ouder het dier bij het onderzoek is, des te groter de kans dat het ook werkelijk HCM-vrij is. Het is bij een “gunstige” uitslag dan ook verstandig om de echo bij fokdieren jaarlijks te herhalen. Voor dieren die niet meer voor de fokkerij worden ingezet, wordt geadviseerd om iedere 2 jaar te testen tot een leeftijd van ongeveer 6-8 jaar. Hierdoor kan met terugwerkende kracht laatoptredende HCM toch ondervangen worden.

De jaarlijkse HCM screeningsonderzoek wordt uitgevoerd tegen een sterk gereduceerd tarief t.o.v. een normale hartonderzoek bij patiënten. Het onderzoek wordt daarom verkort tot een globale algemene indruk van het hart en met metingen en doorsneden specifiek voor de aandoening HCM. Indien er een andere aandoening wordt vastgesteld of bij dieren met klinische klachten (zoals bijvoorbeeld een hartruisje) moet er een volledig echografisch onderzoek van het hart worden uitgevoerd, hetgeen niet tegen het gereduceerde tarief kan.

 

dierenkliniek_emmeloord_hcmtest_1

Sterke verdikking van de spier van linker ventrikel (linker kamer) en vergroting van linker boezem.

 

dierenkliniek_emmeloord_hcmtest_2

Forse lekkage van de mitraalkleppen tussen linker kamer en linker boezem met kleurendoppler.

 

dierenkliniek_emmeloord_hcmtest_3

Metingen (m-mode) door linker ventrikel tonen een sterk verdikte spierwand

 

U kunt ook uw kat laten testen voor het “Paw-peds” gezondheidsonderzoek.

  • Als u de afspraak maakt, wilt u dan doorgeven dat u wilt screenen volgens het protocol van Paw-Peds. Dit in verband met de administratieve handelingen.
  • Het volgende formulier graag downloaden en het bovenste gedeelte voorafgaand aan het onderzoek invullen:http://pawpeds.com/healthprogrammes/HCM-form.pdf.
  • Een kopie van de stamboom meenemen of opsturen/mailen.
  • Het versturen van de uitslag wordt door ons verzorgd.