EOTRH

Wat?

Klinische symptomen van deze aandoening zijn onder andere zwelling van het tandvlees rond de snijtanden, ulceraties van het tandvlees met eventueel pus en loszittende snijtanden. De eerste tanden die aangetast worden zijn de buitenste snijtanden en zo gaat het verder naar de binnenste snijtanden en later ook de haaktanden. Het is een heel pijnlijke aandoening, met name in de latere stadia, en de paarden zullen last krijgen met eten (trager eten).
De exacte oorzaak is niet bekend, maar het komt wijdverspreid voor bij oudere paarden, in erge of minder erge vorm. Het ijslandse paard lijkt vaker in een ergere vorm aangetast.

Diagnose?

Op basis van de klinische symptomen hierboven benoemd, wordt een paard verdacht van EOTRH. Met behulp van röntgenfoto’s van de aangetaste tanden kan een inschatting gemaakt worden hoe ver gevorderd het ziektebeeld is en hoeveel tanden er op dat moment eventueel verwijderd moeten worden.

Behandeling?

Vaak komt het er op neer dat alle snijtanden in boven- en/of onderkaak verwijderd worden.

Hoe verder?

Na extractie (het verwijderen van de tanden) zijn de paarden verlost van de pijn, wat in veel gevallen een opluchting is. Ze gaan weer beter eten en ze kunnen vaak ook gewoon weer grazen (ook zonder snijtanden!). Hieruit blijkt dat ze beter geen snijtanden hebben dan pijnlijke snijtanden.