Bij Dierenkliniek Emmeloord kunt u terecht voor alle soorten (kijk)operaties. Hiervoor beschikken we over 2 hypermoderne operatiekamers en uitslaapboxen en alle operaties worden uitgevoerd door onze specialist op het gebied van de chirurgie van het paard (ECVS dipl.)

Dinsdag en donderdag zijn onze vaste operatiedagen. Dit betekent dat de meeste geplande operaties op die dagen worden ingeboekt in de agenda. Het spreekt voor zich dat we voor spoedchirurgie dag en nacht beschikbaar zijn.

 

Paarden die zijn ingeroosterd voor een operatie komen een dag eerder naar de kliniek, waar ze door één van de staldierenartsen een gezondheidscheckkrijgen. Dit is het pre-anesthetisch onderzoek. Met een dergelijk onderzoek proberen we te achterhalen of het paard fit genoeg is voor de narcose en of er nog extra maatregelen getroffen moeten worden om de narcose veilig te maken voor het paard. Vervolgens wordt het paard gewogen en op stal gezet. Vanaf 16.00 uur krijgen ze een kapje op de neus, zodat het paard de volgende dag op lege maag geopereerd kan worden. Dit doen we om het narcose-risico verder te verkleinen.

Ook wanneer een paard volledig gezond is bestaat er een narcose-risico. Dit houdt in dat soms een paard zonder aanwijsbare rede niet ontwaakt uit de narcose of tijdens het opstaan zich ernstige schade toebrengt, zoals het breken van een been. Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat het narcose risico 1 op de 1000 paarden treft. In huis onderzoek laat zien dat dit risico bij ons aanzienlijk lager ligt, namelijk 1 op 10.000.

Wij bieden de mogelijkheid uw paard te verzekeren tegen dit risico en de eventuele complicaties.

Bij ons is het operatie-gedeelte van de kliniek volledig gescheiden van de rest en alleen te betreden met speciale ok-kleding. Hiermee staan we gelijk met de universiteitskliniek in Utrecht. Dit is nodig om de steriliteit van onze operatieruimten zo goed mogelijk te kunnen waarborgen. Zoals gezegd beschikken we over 2 operatiezalen met een overdruksysteem dat er voor zorgt dat er constant schone lucht de operatiekamers wordt ingeblazen dat de steriliteit ten goede komt.

Als het paard eenmaal onder narcose gebracht moet worden gebeurt dit in de zogenaamde inductiebox onder begeleiding van een ok-assistente en de anesthesist, die bij ons dierenarts is. De inductiebox is volledig met rubber bekleed en beschikt over een klapbare zijwand, zodat we een paard heel gecontroleerd door de benen kunnen laten zakken.

Afbeelding

Paard in de inductiebox, klaar om onder narcose te gaan.

Afbeelding

Het paard wordt tussen een klapbare zijwand geplaatst.

Eenmaal onder narcose wordt het paard aan de benen op de geavanceerde operatietafel getild en na het afdekken, waaronder ook de hoeven, de operatiekamer ingereden. De narcose wordt in stand gehouden met een speciaal narcosegas gemengd met 100% zuurstof, terwijl allerlei lichaamsfunctie zorgvuldig worden gemonitord (bloeddruk, ECG, capnografie, bloedgasanalyse). Deze intensieve bewaking maakt het mogelijk lichaamsfunctie die daar om vragen te corrigeren en te ondersteunen.

Afbeelding

Het paard is onder narcose, wordt geïntubeerd en op getakeld.

Afbeelding

Het paard wordt op de operatietafel getakeld en gepositioneerd.

Afbeelding

Het paard ligt in de operatiezaal en wordt voorbereid voor de operatie.

Na een geslaagde operatie mag het paard bijkomen in de uitslaapruimte (recovery). Deze ruimte is net als de inductiebox bekleed met rubber en maakt het bovendien mogelijk het paard bij het opstaan te ondersteunen met een hoofd- en staarttouw.  Beide recovery’s beschikken over zuurstof aansluiting, zodat paarden tijdens het uitslapen zowel passief als actief zuurstof toegediend krijgen. Samen met de ‘hoofd- en staarttouwrecovery’ is dit een waardevol middel om het narcose risico nog verder te verkleinen.

Afbeelding