Hoe gaat een algemene narcose bij het paard in het werk ?


De patiënt wordt suf gemaakt en in de inductiebox tussen een openklapbare deur geplaatst. Een assistente begeleidt het paard bij het hoofd en via een catheter in de nekvene wordt een slaapmiddel en spierverslapper toegediend.

Als het paard gaan liggen is, wordt de deur geopend en wordt het paard op zijn zij gelegd. Vervolgens krijgt het paard een tube via de mond tot in de luchtpijp, langswaar later anesthesiegassen toegediend kunnen worden. Eens het paard diep genoeg slaapt, wordt het opgetakeld via kluisters aan alle 4 de benen. Het hoofd wordt begeleid door de anesthesist.

Het paard wordt op de verstelbare operatietafel getakeld en in de gewenste positie (rugligging of zijligging) gelegd. De takel wordt los gekoppeld en de tafel wordt naar de operatiekamer gereden.

In de operatiezaal wordt het paard door middel van gasanesthesie in slaap gehouden, hiervoor beschikken we over een beademer, een apparaat die het paard van zuurstof en anesthesiegassen voorziet. Verder wordt verschillende parameters in de gaten gehouden zoals hartslag, bloeddruk, de hoeveelheid zuurstof die ingeademd wordt e.a. De assistente bereidt ondertussen het operatiegebied voor door te scheren en te wassen.