Mijn hond heeft jeuk, wat nu?

Suzy is een Labrador Retriever van 5 jaar oud en heeft van puppy-leeftijd al veel jeuk. De jeuk begin met likken aan de voetjes, maar later ging ze met de snoet over de grond schuren, kreeg last van de oren en krabde vaak op de borstwand achter de ellebogen. Ze had elders al diverse anti-jeuk injecties en prednisontabletten voorgeschreven gekregen met vervelende bijwerkingen, zoals veel plassen en drinken, dikkere buik en vraatzucht.

Bij het eerste consult in de Dierenkliniek is bij Suzy de aanwezigheid van parasieten uitgesloten en is  door middel van een microscopisch onderzoek uitgesloten dat zij ook nog last had van huidontstekingen veroorzaakt door bacteriën of gisten. Omdat  een allergie erg waarschijnlijk was, zijn in overleg met de eigenaar allergietesten gedaan waaruit bleek dat Suzy allergisch was voor 4 soorten huisstofmijten (“allergenen”). De hond is daarna behandeld met een zogenaamde desensibilisatietherapie, wat simpelweg inhoudt dat de eigenaar zelf Suzy eenmaal per maand een prikje onderhuis geeft met de bewuste allergenen. Na 5 maanden was de jeuk bij Suzy tot een acceptabel niveau gedaald.

Eigenaar tevreden, hond vrolijk en geen last van vervelende bijwerkingen!

Allergie

Allergie is een belangrijke oorzaak van jeuk bij honden. Als een hond eenmaal een allergie heeft, dan houdt het dier hier meestal levenslang last van. In sommige gevallen kan de oorzaak weggenomen worden, maar vaak komt het neer op maatregelen nemen die de jeuk doen verminderen.

Een allergie ten gevolge van huisstofmijten of (pollen van) grassen, kruiden of bomen noemen we ‘atopie’. De jeuk speelt zich zoals bij Suzy, vooral aan de voorkant van de hond af (kop, oren en voorpoten), maar kan zich uitbreiden naar de rug en buik. Van buiten af zijn de symptomen niet te onderscheiden van een zgn. voedselallergie. Als bij een atopie niet gekozen wordt om naar oorzaken te zoeken, kan de jeuk wel op andere manieren verminderd worden: anti-allergische shampoos, speciale spray voor lokaal gebruik op de huid, speciale vetzuren (olie) door het voer en medicatie. Naast de beruchte prednisolon met al haar bijwerkingen zijn er andere, mildere medicijnen die heel goed gebruikt kunnen worden.

Voedselallergie komt veel minder vaak voor dan men denkt en wordt erg overschat. Het bijna altijd een overgevoeligheid voor een (vlees)eiwit in het voer, uiterst zelden voor kleur- en smaakstoffen. Ook is een glutenallergie bij honden niet aangetoond. De enige methode is om de diagnose voedselallergie te stellen is de hond minstens acht weken een strikt ‘hypoallergeen’ dieet te geven (jeuk weg) en daarna het voer wat de hond kreeg vóór het dieet (jeuk terug). Als deze procedure nog een keer herhaald wordt en de jeuk gaat weg met het dieet, dan pas is de diagnose gesteld.

Een derde allergievorm is de vlooienallergie. De sporadische vlooienbeet van een vlo kan al een allergie veroorzaken met veel jeuk achterop de rug van de hond. Zo’n allergie wordt vaak gezien juist bij honden met weinig vlooien. Vaak zijn de vlooien zelf niet te vinden, maar alleen de ‘vlooienpoep’ (zwarte korreltjes) in de vacht. Een goede maandelijkse vlooienbestrijding met ‘pipetjes spot-on‘ of tabletten bij alle in huis aanwezige honden en katten is essentieel.

Tenslotte kennen we nog de contactallergie (bijvoorbeeld voor bepaalde tapijten, maar ook wasmiddelen, schoonmaakmiddelen etc) en de medicijnenovergevoeligheid. Beide komen erg weinig voor.

Kortom, er veel te bereiken bij uw hond die last heeft van jeuk!

Afspraak maken?

Dierenkliniek Emmeloord

Espelerlaan 77
8302 DC Emmeloord
0527 613 500
info@dierenkliniekemmeloord.nl

Plan route »

Spoed?